19
ma, apr

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0172 Bodegraven Cultuur & Cultuurbehoud -  Het zal je maar gebeuren!

Koop je een prachtige woning in Phoenix, de voormalige huisvesting en productie van de shampoofabriek Andrélon in het centrum van Bodegraven, heb je er je ziel en zaligheid in gelegd om op deze superlocatie manier heerlijk te kunnen wonen, en mag je na enige jaren plotseling  ‘meedokken’ omdat je, zonder dat je dat wist, financieel verantwoordelijk bent voor herstel van de monumentale schoorsteen die momenteel grote slijtage vertoont. Dat is natuurlijk stevig balen!

Jaren geleden, toen Andrélon niet meer in Bodegraven was gevestigd, werd De Phoenix door een projectontwikkelaar verbouwd tot een prachtig appartementencomplex waarnaast nog steeds, de monumentale, historisch en cultureel waardevolle schoorsteen aan het hier vroeger gevestigde Andrélon doet denken.  De schoorsteen is oud en moet eens in de zoveel jaren worden aangepakt vanwege slijtage. Zo ook nu!

Plots brokkelt er sinds enige tijd cement naar beneden, is men bang dat de schoorsteen omvalt en dus is reparatie noodzakelijk. Even zo’n schoorsteen repareren is een bereklus waarvoor ook diep in de buidel moet worden getast. Echter, in wèlke buidel dan?
Men ging ervan uit dat de gemeente eigenaar was van dit erfgoed, maar dat bleek onjuist; de bewóners zijn eigenaar! Bij de aankoop van hun appartement zijn zij hier echter nooit door de projectontwikkelaar op gewezen en dus moeten zij nu de enorme kosten samen ophoesten. “Dit wist ik echt niet toen ik mijn huis kocht, nu moeten we ineens € 100.000 betalen omdat het een gemeentelijk monument is”, aldus een van de bewoners van het pand.


Kleine lettertjes
“Toen ik dit appartement kocht wist ik niet dat ik ook een schoorsteen erbij kocht”, zegt VVE voorzitter Gerard Hoogwerf. Hij voelt zicht genaaid door de projectontwikkelaar. De tientallen meters hoge schoorsteen is een monument en de eigenaren ervan zijn daarom verplicht het te onderhouden. “Ja dat stond dus in de kleine lettertjes kennelijk, maar niemand wist het. Nu worden we ineens met het onderhoud opgescheept en moeten we een ton betalen”, aldus Hoogerwerf.

 

Gemeente niet thuis
Als je als eigenaar verder ‘niets hebt’ met deze authentieke schoorsteen, kun je natuurlijk ook overwegen om hem weg te halen om niet in de verre toekomst misschien nóg eens een keer te worden opgezadeld met hoge reparatiekosten. Maar, dat kan niet. De meer dan 100 jaar oude schoorsteen is een monument, daar moet je als burger vanaf blijven, daar mag je niets aan veranderen, maar je mag in dit geval wel opdraaien voor reparatie van slijtagekosten. Een vervelende ‘bijkomstigheid’ zeker omdat de gemeente deze kosten niet wil dragen.

 

Crowdfundingsactie
 “Als Vereniging van Eigenaren (VVE) kunnen we wel iets betalen, maar zeker geen € 100K. En dus besloten we een  crowdfundingsactie op te zetten”, aldus Hoogerwerf. Op deze manier hoopt men met allerlei acties samen met de lokale middenstand voldoende geld bijeen te halen zodat de toren niet hoeft te worden gesloopt. De gemeente wil best wel een beetje meewerken, maar zegt niet hoeveel geld men ter beschikking stelt. In eerste instantie gaat zij ervan uit dat het geld door de bewoners moet worden bijeengebracht. En dus doet men er van alles aan om samen met de middenstand geld in te zamelen. Zo doneert bijvoorbeeld de plaatselijke slager per grillworst € 2,00 aan de actie. Diverse Bodegraafse ondernemers doen mee met de actie. 


Via directe crowdfunding is momenteel ca. €10.000 bij elkaar gehaald. Er is nog een lange weg te gaan om in ieder geval minimaal € 70.000 bij elkaar te halen, een bedrag dat de gemeente als minimum voorwaarde heeft gesteld om mogelijkerwijze zelf in haar gemeentebuidel te tasten om het aanvullende bedrag op te hoesten.
Wilt u bijdragen aan de crowdfundingactie, raadpleeg dan https://red-de-schoorsteen.kentaa.nl

 

Jos de Jong

 

Reizen & Vakanties

Vitamines & Supplementen

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok