05
do, aug

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0172 26 nieuwe woningen De voormalige timmerfabriek die plaats gaat maken voor nieuwbouw. (Foto: Bert Verver)

0172 Bodegraven Innovatie - Al jarenlang zijn de panden van de vroegere timmerfabriek Van den Oudenrijn aan de Wilhelminastraat in Bodegraven een doorn in het oog van omwonenden. Voor het terrein zijn al eerder herontwikkelingsplannen gemaakt, maar die zijn niet verder gekomen dan de tekentafel. De panden staan inmiddels al jaren leeg op een locatie die een betere bestemming verdient. Het ziet er nu echter naar uit dat binnen niet al te lange tijd de sloopkogel de genadeklap zal geven.

Vorige week is het college van burgemeester en wethouders akkoord gegaan met een nieuwbouwplan voor de bouw van 26 woningen op deze plek aan de Oude Rijn. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel is blij met deze stap. Hij noemde het een nieuwe stap in de herontwikkeling van “rotte plekken, die later kansrijke locaties werden genoemd”.

Architect Ben Kraan heeft een prachtig plan ontwikkeld, waarin aansluiting is gezocht bij de huidige gevelbeelden van zowel de timmerfabriek als de panden aan de overzijde van de Oude Rijn. Het plan omvat dertien woningen aan de Rijnkade, zes woningen aan de Wilhelminastraat en zeven appartementen, waarvan er vier in de sociale sector vallen.

Parkeerplaatsen komen op eigen terrein te liggen en er is een doorgang gemaakt naar de Rijnkade voor de beleving daarvan. Aan exacte invulling van die plek wordt nog gewerkt. Om de ruimte open te houden konden twee woningen minder worden gebouwd. De ontwikkelaar heeft ter compensatie de gelegenheid gekregen om op bouwlocaties aan de Dammekant en de Zuidzijde één woning extra te bouwen.

Het voorontwerp van het plan heeft ter inzage gelegen en heeft voornamelijk positieve reacties opgeleverd. Binnenkort wordt het ontwerp-bestemmingsplan gepubliceerd, waarna de gemeenteraad het vaststelt. De wethouder hoopt dat de hele procedure nog dit jaar kan worden afgerond, zodat daarna zo snel mogelijk met de sloop en nieuwbouw kan worden begonnen.

Tekst: Bert Verver
Beeld: Bert Verver en Ben Kraan Architecten

Reizen & Vakanties

Vitamines & Supplementen

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok