05
do, aug

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0172 Nieuwerbrug Cultuur - Op het kruispunt van de vier schoutambachten Waarder, Barwoutswaarder, Rietveld en Bodegraven heeft al in de 15e eeuw een stenen boogbrug gelegen. Toen de brug in verval raakte, moesten de bewoners van het dorpje ‘Nieuwerbrugge’ kiezen: Afbreken, of vervangen.

In 1651 werd daarom een houten wipbrug gebouwd. Om deze te kunnen onderhouden kreeg men van het gewest Holland en West-Friesland toestemming om tol te heffen. Voor het beheer werd het nu nog bestaande college van Bruggemeesters ingesteld.

Dat deze brug 21 jaar later aan het front zou liggen, had men nooit kunnen denken.

De dam die in 1672 bij Nieuwerbrug in de Rijn werd gelegd maakte abrupt een einde aan de tolinkomsten. De brugwachter was werkloos, want de brug bleef dicht voor de verplaatsing van onze troepen.

Waarschijnlijk is de eerste houten tolbrug door ons eigen Staatse leger in brand gestoken. Toen Franse troepen over het ijs de waterlinie waren overgestoken, werden de Nieuwerbrugse schansen aan de open achterkant bedreigd. Onze kolonel Pain et Vin liet de manschappen terugtrekken naar Gouda. Alles wat de Fransen van pas zou kunnen komen, moest worden verwoest. Waaronder waarschijnlijk ook de tolbrug.

Momenteel is het de laatste particuliere tolbrug van West Europa. Hij is nog steeds in eigendom van de inwoners van Nieuwerbrug, net als de brugwachterswoning en de Onafhankelijkheidstoren.


Meer informatie
Locatie: Bruggemeestersstraat Nieuwerbrug 

Appbezoek: 
Bezoek de tolbrug tijdens de audiotour In het hoofdkwartier van de prins.
Bekijk de tolbrug in 1672 via de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672.

Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Reizen & Vakanties

Vitamines & Supplementen

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok